Valia Loutrianaki
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΓΕΣΙΑΣ
    • ΜΙΚΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
    • ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
  • ΠΗΓΕΣ
    • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ
    • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
  • ΥΛΙΚΟ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
    • ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
(δρ​αση τησ ελληνικησ ενωσησ για την προωθηση τησ ρητορικησ στην εκπαιδευση) και
ΟΜΙΛΟΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Picture
ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (για 7η σχολική χρονιά)
(ανάρτηση από 
http://rhetoricedu.com) 
​
Η καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στο σχολείο είναι το κύριο αντικείμενο των επιμορφωτικών συναντήσεων της Ρητορικής Ομάδας Εκπαιδευτικών, που διοργανώνει για έβδομη χρονιά η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων Αττικής και Πειραιά. Η διάρκεια είναι 60 ώρες και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
 Ο φετινός κύκλος συναντήσεων απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής και του Πειραιά που εμψυχώνουν κατά το τρέχον σχολικό έτος ομάδα μαθητών (ρητορική, θεατρική, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και συναφείς) στο πλαίσιο καινοτόμων προγραμμάτων ή ερευνητικής εργασίας (project) και δεν έχουν συμμετάσχει παλαιότερα στην ομάδα. Η ομάδα θα αποτελείται από 40 άτομα το μέγιστο.  Βλ. περισσότερα εδώ: https://rhetoricedu.com/​ 
Σχεδιασμός προγράμματος και συντονισμός: Βάλια Λουτριανάκη


Picture
ΟΜΙΛΟΙ και ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΑΦΗΓΗΣΗΣ για ενηλίκους

1. «Σκέπτομαι δημιουργικά – επικοινωνώ αποτελεσματικά: Εργαστήριο σκέψης και λόγου»
 

Η δημιουργική σκέψη προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής πολλών, καλών και πρωτότυπων ιδεών – χαρακτηριστικό απαραίτητο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αλλά και στην οικογενειακή ζωή και στην καθημερινότητα. Η παραγωγή ιδεών, μεταξύ άλλων, συνδέεται και με τη γρήγορη και ικανοποιητική επίλυση προβλημάτων – μια δεξιότητα που μπορεί να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και να καταστήσει κάθε είδους συνεργασία γόνιμη και παραγωγική. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη λεγόμενη «αγωγή του ακροατή», την ειλικρινή επιθυμία ακρόασης και την ικανότητα πλήρους κατανόησης των μηνυμάτων που δεχόμαστε, η δημιουργική σκέψη αποκτά τρόπο έκφρασης και η «εποικοδομητική επικοινωνία» είναι πια γεγονός.
 
Το πρώτο και απαραίτητο συστατικό της αποτελεσματικής επικοινωνίας, λοιπόν, είναι η ενεργητική ακρόαση. Το δεύτερο αφορά στην παραγωγή προφορικού λόγου ικανού να περιγράψει με σαφήνεια το μήνυμα του ομιλητή. Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα εκφώνησης του μηνύματος με αυτοπεποίθηση και το τέταρτο η συνέχιση της επικοινωνίας με σεβασμό στην άποψη και στις ανάγκες του Άλλου. Με τέσσερις λέξεις: «Ακούω – Σκέφτομαι – Μιλώ – Συναισθάνομαι».
 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τη δημιουργική σκέψη τους και να έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένες τεχνικές παραγωγής ιδεών. Παράλληλα, ενδιαφέρει και όσους, συνδυαστικά με τη σκέψη, επιθυμούν να αναπτύξουν τον προφορικό λόγο τους και να εμπλουτίσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους. Γιατί ένας λόγος που δεν υποστηρίζεται από μια καλλιεργημένη σκέψη δεν μπορεί παρά να είναι κενός περιεχομένου και αναποτελεσματικός. Αλλά και μια σκέψη που δεν μπορεί να εκφραστεί με έναν εμπλουτισμένο και καθαρό λόγο, δύσκολα αναπτύσσεται και ακόμη πιο δύσκολα μεταδίδει τα μηνύματά της.
 
Το εργαστήριο απευθύνεται και σε όσους ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με μαθητές ή ομάδες μαθητών / ενηλίκων και θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και του  προφορικού λόγου με μια ποικιλία ασκήσεων (ανεξάρτητα από το αντικείμενο που διδάσκουν).
 
Το εργαστήριο, συνολικής διάρκειας 15 εβδομάδων (30 ωρών), στηρίζεται στη συνεχή βιωματική συμμετοχή και περιλαμβάνει ποικίλες προφορικές κυρίως δραστηριότητες (ρητορικά αγωνίσματα: εκφραστική ανάγνωση, παιχνίδι ρόλων, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος, debate, αγώνας αυτοσχεδιασμού, ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες εφαρμογής των τεχνικών, μελέτη περιπτώσεων, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης) και τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος. Συγκεκριμένα, η θεματολογία του σεμιναρίου έχει ως εξής:

  1. Τι σημαίνει δημιουργικότητα – Τα χαρακτηριστικά του δημιουργικού ατόμου – Τα χαρακτηριστικά του δημιουργικού μαθητή – Τα εμπόδια της δημιουργικής σκέψης (ασκήσεις αυτοαξιολόγησης, ανάλυση χαρακτηριστικών και προσωπική διερεύνηση, αναζήτηση τρόπων αυτοβελτίωσης)
  2. Τα στάδια του δημιουργικού κύκλου και η εργασία σε ομάδες (προβλήματα, εφαρμογές σε σενάρια, αξιοποίηση σε σχέδια εργασίας – projects, θέματα ομάδας και συνεργασίας, η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας στην τάξη / στην εργασία και οι απαιτήσεις της)
  3. Αξιολόγηση της δημιουργικής σκέψης (τεστ, γλωσσικές δοκιμασίες, εικονογραφημένες δοκιμασίες)
  4. Βασικές τεχνικές δημιουργικής σκέψης (brainstorming – καταιγισμός ιδεών, αντίστροφο brainstorming, ερωτήσεις scamper κ.ά.)
  5. Οι τεχνικές και τα προγράμματα δημιουργικής σκέψης του Ed. De Bono (πρόγραμμα CoRT, πλάγια σκέψη, τα 6 σκεπτόμενα καπέλα κ.ά.). 
  6. ​Προφορικός και γραπτός λόγος (βασικά χαρακτηριστικά και διαφορές στον τρόπο αξιολόγησης, παραδείγματα και εφαρμογές)
  7. Προφορικότητα («Δεν μιλάμε όπως γράφουμε» ‒ παραδείγματα και εφαρμογές, ασκήσεις ύφους)
  8. Η εκφορά του λόγου (η φωνή, το πρόσωπο, το βλέμμα, το σώμα, τα χέρια και πώς «υπογραμμίζουν» το λόγο μας, εξάσκηση σε ποικιλία παρουσιάσεων – εισηγήσεων, χρήση πίνακα / ηλεκτρονικής παρουσίασης)
  9. Ρητορικά αγωνίσματα (κανόνες, αξιολόγηση, συμβουλές, πρακτική εξάσκηση όλων των συμμετεχόντων με στόχο τον εντοπισμό σημείων που μπορούν εύκολα να βελτιωθούν)
  10. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ομιλίας σε κοινό (θεατρικές και άλλες ασκήσεις)
  11. Πειθώ και παγίδες πειθούς (η ρητορική της εικόνας, ο συλλογισμός και το επιχείρημα, επιλογή του κατάλληλου τρόπου πειθούς ανάλογα με το ακροατήριο)
  12. Ασκήσεις δημιουργικού λόγου και δημιουργικής γραφής (τεχνικές παραγωγής ιδεών, επιλογή των κατάλληλων λέξεων, εμπλουτισμός λεξιλογίου, ασκήσεις για την ανάπτυξη της φαντασίας)
  13. Αξιολόγηση του προφορικού λόγου (αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια, συχνά λάθη ομιλητών, η κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου στο σχολείο, συμβουλές προς ομιλητές στον επαγγελματικό χώρο)
  14. Εφαρμογές στον τομέα ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων (π.χ. φιλολογικά ή άλλα σχολικά μαθήματα, εκπαίδευση ενηλίκων, συντονισμός ομάδων, επιμόρφωση προσωπικού επιχειρήσεων).
Αριθμός συμμετεχόντων:  έως 20 άτομα. 


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:
Με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο: 
​
Οργανώνοντας μια διαφορετική σχολική εκδήλωση
για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου​ 

Εργαστήρια δημόσιας ομιλίας και εμψύχωσης ομάδας

​

2. Βιωματικό εργαστήριο φιλαναγνωσίας και δημιουργικής έκφρασης για γονείς (και παιδιά Νηπιαγωγείου)
 
 Διαβάζω, αφηγούμαι, ερμηνεύω και μοιράζομαι... Οι ιστορίες μας φέρνουν κοντά, δημιουργούν αναμνήσεις και παράλληλα καλλιεργούν λόγο, σκέψη, φαντασία και συναίσθημα. Σε αυτό το εισαγωγικό εργαστήριο οι γονείς γνωρίζουν και μοιράζονται τρόπους που καθιστούν την ανάγνωση παραμυθιών μια παιδαγωγική και βιωματική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Μέσα από άσκηση στην αφήγηση και ποικίλα παιχνίδια προφορικού και γραπτού λόγου εξερευνούμε  το πριν, το κατά τη διάρκεια και το μετά της ανάγνωσης. Η συνάντηση ολοκληρώνεται με προτάσεις για τη δημιουργία μιας Λέσχης ανάγνωσης και προφορικής έκφρασης.
 Μετά το εργαστήριο τα παιδιά, που  απασχολούνται εν τω μεταξύ δημιουργικά με αφήγηση παραμυθιών και κατασκευές, γίνονται το ακροατήριο μιας μικρής παράστασης που  έχουν προετοιμάσει οι συμμετέχοντες γονείς!
 
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα. 
Picture

Ηλεκτρονική διεύθυνση:
​valialoutrianaki@yahoo.gr

Η ιστοσελίδα ξεκίνησε το ταξίδι της τον Φεβρουάριο του 2016 και από τότε ανανεώνεται τακτικά. ​Τελευταία ανανέωση: ​ 21 Νοεμβρίου 2020.
Picture
 ​
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.valialoutrianaki.com χορηγείται με άδεια 
Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 -Διεθνές .  
​Η άντληση και χρήση οποιουδήποτε υλικού θα πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη "Aνακτήθηκε από την ιστοσελίδα www.valialoutrianaki.com".
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΓΕΣΙΑΣ
    • ΜΙΚΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
    • ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
  • ΠΗΓΕΣ
    • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ
    • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
  • ΥΛΙΚΟ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
    • ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ